Silver Ladys bröllopsblogg

Måste bröllopet kosta så mycket?

Ingen kan väl ha missat att det var ett stort bröllop i Sveriges huvudstad i helgen? Det var prinsen som fick sin Sofia och hela och Sverigebröllop följde spektaklet med ögon formade till hjärtan.

Och nog var det vackert, det var det. Ingen kan säga något annat, men man kan inte låta bli att fundera över vad det kan ha kostat – och om det verkligen var värt pengarna? Vissa verkar tycka det. Och så även när det kommer till “vanliga” bröllop. Allt fler väljer att spendera en stor summa pengar på sitt bröllop, där både vigsel, fest och bröllopsresa är inräknande. Det kan komma upp i hela 100 000 kronor, i vissa fall. Karin Salomonsson, etnolog, berättar här i en artikel från Helsingborgs Dagblad om ett forskningsprojekt som också visar på att  bröllop är mer tjusiga än tidigare, dessutom är det någonting som många även använder för att “visa upp sig” – för att visa var man är i livet och vilken status man har. Och om det är någonting man är ute efter att visa, är det klart att man vill lägga pengar på spektaklet.

Så får du råd att gifta dig

Men om man inte har pengarna till den typen av bröllop, kanske det inte är värt att ha ett sådant pengar. Dessutom går det att få ner kostnaderna för ett bröllop om man bara gör en bra budget. Att istället välja att låna en mindre summa – istället för över 100 000 kronor, när man ska gifta sig, är ett betydligt bättre val. Här är våra förslag på hur du kan hålla ner kostnaden.

  • Låna pengar. Om ni inte har lyckats spara ihop en tillräcklig summa och vill låna till den sista biten av brud gifta bröllop frieri LITENfesten är det självklart okej. Viktigt är det då att man väljer att låna pengar pengar från en bra bank eller låneförmedlare. Genom att ta lån från Advisa kan du vara säker på att få bästa möjligheter, där kan du nämligen också jämföra var du hittar det bästa lånet.
  • Planera. Genom att planera bröllopet ordentligt kommer du snart att se alla kostnader. Det är mycket mer än många tror och bara genom att vara medveten om det, och kunna planera – och med det fördela pengarna korrekt – ökar chanserna för att få ner kostnaden.
  • Budget. En budget är otroligt viktigt och det är bättre att du snålar i budget än tvärtom, för det tillkommer alltid kostnader. Försök i budget även prioritera bort det som inte är viktigt. Måste du ha inbjudningskort som luktar? Nej, det är inte nödvändigt. Kanske går det att digitalisera inbjudan? Det kan du spara mycket på – pengar är dyrt.
  • Gör det själv. Försök att göra så mycket som möjligt själv. Blommor, tårta, bröllopsfoto och så vidare. Det behöver inte alltid vara proffs som gör tillbehören. Visst är det roligt med en proffsfotograf, men samtidigt – hur kul är det inte att göra något eget?

 

Fler bra tips om hur du kan gå tillväga för att hålla ner kostnaden när det kommer till bröllop hittar du här. Glöm bara inte att det viktigaste är att du njuter av den här dagen, för kostnad eller inte, dyrt eller billigt – är det en viktig dag värd att firas.