Silver Ladys bröllopsblogg

Barn på bröllop?

Att ha med sig barn på bröllop är en omtvistad fråga, vissa säger ja självklart medan andra säger tvärt nej – men vad är egentligen korrekt och hur underhåller man barn när de får följa med på festligheterna?

Det finns delade meningar om att ha bröllop där barn är välkomna, och många har åsikter i debatten. Vissa tycker att det bara är att ställa fram en barntårta medan andra tycker att man inte ska ge vika. Men vem har rätt? Båda faktiskt, men vanligast är att nej-sidan hörs högst av alla. Till exempel är det vanligt när brudparet själva har barn att barnen är välkomna och då även att det finns speciellt ordnat barnbord och barnfika med mera, likaså är det vanligt att par utan barn vill ha bröllop och bröllopsfest utan barn – vilket är ett bra och moget val om det till exempel kommer att serveras kopiösa mängder alkohol under festligheterna, då ska barn inte vistas i den typen av miljö. Då kan man som Magdalena Ribbing tipsar om i sin frågelåda hos Dagens Nyheter skriva artigt i inbjudan ”Vi älskar barn, men vårt bröllop är en vuxenfest – barnen träffar vi gärna en annan gång” eller liknande. På så vis har man på ett enkelt och korrekt undanbett att barn, oavsett ålder, kommer på tillställningen. Skulle någon inbjuden gäst i alla fall mot förmodan bli upprörd och ifrågasätta är det bara att hålla fast vid sin ståndpunkt – festen är trots allt för de vuxna denna gång.

Hur ska man tänka?

I Metro skriver man också om hur barn på bröllop är ett laddat ämne och man delar även med sig av ett gäng etikettsregler som kan vara bra att ta till sig. Till exempel skriver man om att gästen bör sluta fråga om det är okej att ta med barnen om det inte uttryckligen står att de är välkomna. En sådan fråga sätter brudparet i en jobbig sits och gör det svårt att neka. Testa istället att tacka nej med hänvisning till att ni inte hittat barnvakt. Ett brudpar som välkomnar barn svarar då givetvis att barnen också är välkomna. Något annat att tänka på vid dessa situationer är till exempel att en inbjudan till Anna och Kalle är till dem och inte till Anna, Kalle och deras tre småbarn för då skulle allas namn skrivas på inbjudan.

Att tänka på

I Aftonbladet skriver Magdalena Ribbing en del tips att tänka på både till dem som välkomnar barn på bröllopet och till de som undanber barn. Och vad hon bland annat tipsar om är att redan i inbjudan tydligt säga vilka som är bjudna och då definiera med eller utan barnen, och då skriva det så trevligt och artigt som möjligt för att undvika att någon tar illa upp. Men nästan viktigare är att också få barnen att trivas när de är medbjudna och det kan man göra på flera sätt.

Så får du barn att trivas på bröllop:

  • Lugn lek – håll barngäster sysselsatta genom att ordna till exempel en pysselpåse med pennor, papper, kanske en liten leksak och något gott såsom en godisbit för att hålla dem sysselsatta under bröllopsmiddagen som kan dra ut på tiden.
  • Lokal med lekrum – har ni hyrt lokal kan det vara bra att ha ett avskilt rum avsett för barnen som lekrum med exempelvis leksaker eller en tv att titta på film på. Här kan även en myshörna göras så att trötta barn kanta sig en lur.
  • Barnpassning – ar ni ingen som är avsedd att ta hand om barngästerna så hyr in en barnvakt eller lekledare, på så vis kan alla föräldrar slappna av även fast att barnen är med.