Silver Ladys bröllopsblogg

Alternativ för brudgummen

Det är nästan alltid störst fokus på bruden när det nalkas bröllop. Hennes brudklänning kostar ofta mycket och dessutom ska hår, smink och naglar fixas. Anledningen till detta är att för att kvinnans utseende alltid har fått störst fokus i samhället, medan männen inte är lika aktuella.

Detta håller dock på att förändras och för några år sedan myntades begreppet metrosexuell, en man som bryr sig om sitt utseende lika mycket som en kvinna men inte är homosexuell. Det här ordet används knappt längre, eftersom männen nu tar allt större plats när det kommer till utseende. De handlar kläder flitigt och använder vårdande krämer och går till en barberare för att få till det snyggaste skägget. Vissa män använder till och med smink, utan att någon höjer på ögonbrynen. Med anledning av detta är det dags att fokusera även på mannen när bröllopet närmar sig. Många tror att det endast är att ta på sig en kostym och kamma benan när den stora dagen närmar sig, men det finns faktiskt ganska många alternativ när det kommer till klädsel för brudgummen.

De alternativ som finns är frack, jaquette, kostym, bonjour och smoking:

  • Frack är vanligtvis svart, men kan även vara midnattsblå. Den är lång baktill och har slag av siden8883058-kille-i-frack på rocken. Fracken består av en frackrock och byxa, pikéskjorta (vit) och väst. Till det är det vanligt med fluga och hängslen. Glöm inte heller manschettknappar och bröstknappar samt den vita näduken. Detta är inte ett alternativ om det är ett förmidagsbröllop.
  • Jaquette är en alternativ frack. Den är svart eller grå, byxorna brukar vanligtvis vara randiga. Västen är obligatorisk får gärna vara sämskinnfärgad. Till den vita skjortan rekommenderas sidenslipp i en passande färg. Till detta är det även vanligt med hatt och handskar.
  • Kostym är det vanligaste i Sverige vid bröllop och innebär att byxa och kavaj är i samma färg. Du kan ha med eller utan väst, dubbelknäppt eller enkel samt en vit skjorta. Traditionellt är det omönstrad kostym som gäller men numera är det mer okej att även ha detta.
  • Bonjour är en lång kavaj, något som är ganska ovanligt i Sverige. Bonjouren är dubbelknäppt och plagget användes ofta vid högtider under 1800-talet.
  • Smoking, vanligast strax efter kostymen, är klassiskt snygg och kan vara i svart, mörkblå eller mörkt grå. Du kan välja själv om du vill ha kavaj med eller utan bröstficka men om det finns bör du ha din näsduk synlig.

Fler bra tips hittar du här!